24 ΩΡΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ! Γιατί «καίγονται» για την επαναλειτουργία όλων των σχολείων...



ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ! Γιατί «καίγονται» για την επαναλειτουργία όλων των σχολείων...

Στις 6 Απριλίου ο Ηλίας Μόσιαλος, ο καθηγητής του LSE που η κυβέρνηση έχει ορίσει εκπρόσωπο της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, δήλωνε στον Σκάι ότι «προσωπικά, θα ήμουν πολύ διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων».
«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», έλεγε τότε και πρόσθετε: «Αν αποφασιστεί άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα έπρεπε να γίνει για την τελευταία τάξη και με μοντέλο "ζωνών διδασκαλίας", να μην γυρίσουν όλοι οι μαθητές». 

Ο ίδιος, δε, εξηγούσε πως από τα επιστημονικά δεδομένα διεθνώς προκύπτει ότι οι μαθητές είναι, κατά το πλείστον, ασυμπτωματικοί στον κορονοϊό και επομένως, επιστρέφοντας στα σχολεία, μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό.

Έκτοτε, και κυρίως αφότου έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει, έστω και σταδιακά, όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ο Ηλίας Μόσιαλος έχει αποφύγει να αναφερθεί ξανά στο θέμα. Συνήθως παραπέμπει στην επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, αλλά οι επιφυλάξεις του παραμένουν, και σύμφωνα με τις πληροφορίες τις έχει επικοινωνήσει πλήρως και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αντίστοιχες - και ισχυρές - επιφυλάξεις διατηρούν και αρκετοί από τους επιστήμονες που μετέχουν στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα. 
Εμφανίζονται ιδιαιτέρως διστακτικοί κυρίως σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων καθώς στις μικρότερες ηλικίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμπεδωθούν κανόνες ασφαλείας και «κοινωνικής αποστασιοποίησης», ενώ επισημαίνουν και το γεγονός πως μια πλήρης επιστροφή στα σχολεία εν μέσω πανδημίας θα προϋπέθετε την διεξαγωγή μαζικών τέστ για τον κορονοϊό που, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν και δεν προβλέπονται.


Με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας όμως εχθές δόθηκε τέλος στην αγωνία μαθητών και γονέων για Πανελλήνιες και επαναλειτουργία της Εκπαίδευσης.

Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα σχολεία και τις Πανελλήνιες 2020 ανακοίνωσε η υπουργός, Νίκη Κεραμέωςατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Πίσω όμως από αυτή την κατεύθυνση και την πίεση για να ανοίξουν τα σχολεία βρίσκονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο παράγοντες: 

  • Ο πρώτος είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης να σταματήσουν άμεσα οι άδειες «ειδικού σκοπού» στον ιδιωτικό τομέα για τους εργαζόμενους που έχουν παιδιά έως 15 ετών.  
  • Ο δεύτερος, και βασικότερος, παράγοντας είναι η πίεση που ασκούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων για επαναλειτουργία έστω και τριών εβδομάδων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν τα έσοδα από τα δίδακτρα του τελευταίου τριμήνου τα οποία πολλοί γονείς ήδη αρνούνται να καταβάλουν αφού δεν λειτούργησαν τα σχολεία. Η τηλε-εκπαίδευση που εφάρμοσαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν θεωρείται επαρκής για να καλύψει, τυπικά και εισοδηματικά, το κενό αφού ειδικά στις τάξεις του δημοτικού εμφάνιζε εύλογες αδυναμίες. Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ιδιοκτήτες μεγάλων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της Αθήνας έχουν πάρει διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πως «τα σχολεία, των δημοτικών συμπεριλαμβανομένων, θα λειτουργήσουν οπωσδήποτε»…
Αυτά με τις σκέψεις τις κυβέρνησης που κατά τα άλλα νοιάζεται για την υγειά μας...