24 ΩΡΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Κατάργηση» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στις Προστατευόμενες Περιοχές δια χειρός Χατζηδάκη


ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;

Τη σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος, αλλά και τα νομικά ζητήματα που θα προκύψουν έναντι της χώρας μας υπογραμμίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, απευθύνοντας έκκληση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη για τις προωθούμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον «Εκσυγχρονισμό Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που μεθοδεύεται εν μέσω καραντίνας και με περιορισμένη διαβούλευση από τους αρμόδιους φορείς.

Τη φωνή του με δεκάδες περιβαλλοντικούς φορείς που καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον «Εκσυγχρονισμό Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» ενώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τις αλλαγές που δρομολογούνται, τονίζοντας πως ουσιαστικά καταργείται ο έλεγχος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, 23 περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατέθεταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κοινό αίτημα για αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου , διαμαρτυρόμενοι για τις «εκπτώσεις» της Βουλής στο νομοθετικό της έργο, αφού λειτουργεί με σοβαρούς περιορισμούς στις ακροάσεις φορέων και μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδρίασης της ολομέλειας και των επιτροπών.
Όπως ανέφεραν οι οργανώσεις, θεωρείται επιτακτική η ριζική αναθεώρηση του νομοσχεδίου, καθώς στη διαβούλευση έχουν υποβληθεί περισσότερα από 1.500 σχόλια, ώστε να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις, ειδικά στο κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος. Μπορείτε να δείτε τα σχόλια που έχουν κατατεθεί στην διαβούλευση του νομοσχεδίου εδώ.  Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των σχολίων που έχουν κατατεθεί, περιλαμβάνονται πλήθος προτάσεων για αναδιαμόρφωση συγκεκριμένων διατάξεων, αλλά και για την απόσυρση προβληματικών μερών του νομοσχεδίου. Όπως αναφέρουν όλες οι οργανώσεις, το νομοσχέδιο υποβαθμίζει και ελαχιστοποιεί τους όρους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Στην επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπογραμμίζεται εκ νέου η ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα εκατοντάδες σχόλια που έγιναν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ενώ ζητείται να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το υπάρχον Σχήμα Διοίκησης και Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή προς τον υπουργό Χατζηδάκη: