24 ΩΡΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπό τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) η πιστοποίηση των θανάτων λόγω της νόσου του COVID-19.





Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) απέστειλε τον Απρίλιο του 2020 οδηγίες προς το ιατρικό προσωπικό με θέμα την πιστοποίηση θανάτων λόγω της νόσου COVID 19.

 Σας μεταφέρουμε μεταφρασμένο , ένα μικρό κομμάτι αλλά και το συμπέρασμα αυτής της οδηγίας ,την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ (CDC.pdf)

   Γενικά, είναι καλύτερο να αποφύγετε συντομογραφίες και ακρωνύμια.  

 Το COVID-19 είναι πιο σαφές, επομένως είναι αποδεκτό να αναφέρετε στο πιστοποιητικό θανάτου. 

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιβίωση από το COVID-19 μπορεί να περιπλέκεται από προϋπάρχουσες χρόνιες καταστάσεις, ειδικά εκείνες που οδηγούν σε μειωμένη ικανότητα των πνευμόνων, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή άσθμα. Αυτές οι ιατρικές καταστάσεις δεν προκαλούν COVID-19, αλλά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικής λοίμωξης και θανάτου, επομένως αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αναφέρονται στο Μέρος II και όχι στο Μέρος Ι (δηλαδή όχι ως Υποκείμενη Αιτία Θανάτου)



   Επιπλέον, η αναφερόμενη Υποκείμενη Αιτία Θανάτου  UCOD πρέπει να είναι αρκετά συγκεκριμένη ώστε να είναι χρήσιμη για σκοπούς δημόσιας υγείας και έρευνας.

   Για παράδειγμα, μια «ιογενής λοίμωξη» μπορεί να είναι UCOD, αλλά δεν είναι συγκεκριμένη. Ένα πιο συγκεκριμένο UCOD σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να είναι η "COVID – 19".

 Συμπέρασμα
Η ακριβής μέτρηση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται στη λοίμωξη COVID – 19, η οποία εξαρτάται εν μέρει από τη σωστή πιστοποίηση θανάτου, είναι κρίσιμη για τη συνεχή παρακολούθηση και ανταπόκριση στη δημόσια υγεία.



 Όταν ένας θάνατος οφείλεται στο COVID-19, είναι πιθανό να είναι και το UCOD (Υποκείμενη αιτία θανάτου) 

και, επομένως, θα πρέπει να αναφέρεται στη χαμηλότερη γραμμή που χρησιμοποιείται στο Μέρος Ι του πιστοποιητικού θανάτου.


    Στην ιδανική περίπτωση,  πρέπει να γίνονται  τεστ για επιβεβαίωση  COVID – 19, αλλά είναι αποδεκτό να αναφέρετε το COVID-19 στο πιστοποιητικό θανάτου χωρίς αυτήν την επιβεβαίωση, εάν οι περιστάσεις είναι επιτακτικές και υπάρχει λογικός βαθμός βεβαιότητας."


 ΠΗΓΗ

ΒΙΝΤΕΟ: